Какво се случи с BitCoin и криптовалутите и заслужава ли си да инвестираме в тях сега?

Едва ли съществува човек, заинтересован от финансови пазари и инвестиции, който да не е чувал за криптовалутите или поне за първоизточника на тези електронни активи BitCoin. Дори хората със сравнително по-консервативно отношение към темата за парите и инвестициите не успяха да се „предпазят“ от информационния поток за тази иновация в онлайн разплащанията, особено в края на 2017 г., когато цената на криптовалутите и BitCoin достигна най-високата си историческа стойност.

Какво се случи с криптовалутите до момента на пика през 2017?

2009 – 2013 г.

Историята на криптовалутите и по-специално на BitCoin датира от 2009 г. В онзи момент почти никой не е чувал за тази иновация, и дори повечето ентусиасти, които разбират за появяването на криптовалутата, се отнасят към нея с пренебрежение. Следват няколко години на бавен, но почти постоянен ръст на цената на BitCoin, съпроводени от няколко момента на умерена еуфория породена от различни политически и икономически събития както и постепенното появяване на други криптовалути.

Например, едно от първите еуфорични покачвания на цената на BitCoin се случи в края на 2013 г., когато увеличеното търсене на криптовалутата беше провокирано от икономическата криза в Кипър и опасенията на жителите на островната държава, че ще загубят своите спестявания покрай банковата криза в страната.

2013 – 2015 г.

Следват още няколко години на сравнително нисък интерес и активност покрай криптовалутите, макар че поглеждайки към развитието на пазара от относителна гледна точка, той изобщо не се представя лошо в сравнение с други активи. Например, през 2015-а цената на BitCoin се повишава от около 314 долара в началото на годината до 430 долара в края, което е годишна възвръщаемост от 37% – цифра за която мечтае всеки портфолио мениджър.

Освен цената, постепенно расте и интересът към този електронен актив, като голяма част от ентусиастите са привлечени не толкова от възможността за бърза печалба, а по-скоро от съпровождащите ползи, които предлага тази виртуална единица за разплащане.

2015 – 2017 г.

BitCoin започва да се разглежда от голяма група ентусиасти като алтернатива на фиатните пари поради липсата на централен орган, който да определя самосиндикално паричното предлагане – една от предпоставките за обезценяване на фиатните пари и създаването на инфлация.

За други, BitCoin представлява перфектния инструмент за анонимни разплащания, което за съжаление може да служи както за укриване на данъци, така и за разплащания, свързани с престъпни дейности.

У трети, започва да се прокрадва идеята да използват криптовалутите като инструмент за набиране на капитал, нещо, което впоследствие ще доведе до създаването на така нареченото Първично предлагане на тоукъни – алтернатива на Първичното публично предлагане на акции с цел набиране на капитал.

2017 г.

Голямата еуфория покрай BitCoin избухва през 2017 г., когато интересът към електронните пари от всички заинтересовани групи достига критична маса и това позволява да се запали интереса на най-масовата група в уравнението – спекулантите.

В пазара започват да влизат всякакви хора, дочули за възможността да изкарат бързи и лесни пари. Започват да се прокарват идеи как BitCoin ще замени платежната система до няколко години, как цената на основната криптовалута ще достигне 6-цифрени нива и какво ли още не. От страх да не изпуснат възможността за лесни печалби хора с ниска финансова и инвестиционна култура започват да купуват, като дори се стига до абсурдните случаи някои да ипотекират своите жилища с цел покупка на BitCoin – решение, което за много се оказва пагубно след корекцията на пазара.

Пазарът стига своя пик на 17 декември 2017, когато цената на BitCoin достига почти 20,000 долара, но след като балонът се пука цената се срива с почти 50% в рамките на няколко дни. Към този момент има няколко хиляди криптовалути и огромна мрежа от борси по света, които позволяват търгуването на тези активи. Оказва се, че еуфорията, която само в рамките на година преди пика води до възвръщаемост от порядъка на 2,500%, е основно задвижвана от спекуланти, търсещи бързи печалби.

В крайна сметка повече спекуланти загубиха пари отколкото спечелиха, като някои изгубиха и спестяванията си, а други осъмнаха с дълг, който тепърва ще трябва да изплащат.

Какво се случва с криптовалутите в момента?

Пазарната корекция започнала в края на 2017 г. беше много оздравителна за криптовалутите, тъй като тя прогони чистите спекуланти и даде нова възможност на електронните активи да градят своя имидж около полезността си.

Корекцията на криптовалутите продължи цяла година като дъното беше достигнато в края на 2018-а, когато цената на BitCoin стигна почти 3,000 долара, корекция от над 80% спрямо пика. След това дъно криптовалутите започнаха постепенно да се възстановяват като в момента цената на един BitCoin се движи около 9-10 хил. долара. В рамките на 2019 г. BitCoin отново се нареди начело по възвръщаемост с около 100% доходност.

В момента съществуват малко над 5,000 криптовалути, които се търгуват на над 20,000 борси. Общата пазарна капитализация е над 200 млрд. долара а дневните обороти на търгуване достигат почти 100 млрд. долара. Въпреки всичките упреци към криптовалутите, това са впечатляващи цифри за пазар с история от 11 години, от които само няколко истински активни. BitCoin продължава да бъде валутата „майка“, представлявайки около 65% от пазарната капитализация на целия пазар, но въпреки това стойност може да се намери и в малките криптовалути.

Струва ли си да инвестираме в криптовалута?

Крипто ентусиастите разглеждат пазара като средство за дългосрочна инвестиция, особено за хората, които вярват в идеята, че BitCoin може след време да стане по-масово алтернативно средство за разплащания. За по-конвенционалните инвеститори критовалутите също имат място в инвестиционния портфейл, но е препоръчително тяхната стойност да не надвишава 5-10% от целия портфейл поради високата им волатилност. Макар че повечето криптовалути се движат в синхрон, инвестицията в някои по-малки валути трябва да се разглежда самостоятелно, тъй като често тяхната цена е обвързана с конкретна услуга, която те предлагат и полезността, която дават на своите собственици.

Макар да изплуваха до известна степен от дъното в края на 2018 г., криптовалутите тепърва ще срещат много предизвикателства. Един от основните рискове е регулаторния и постоянната борба на централните банки и финансовите регулатори срещу популяризирането на тези активи предвид конкуренцията, която те могат да предложат като средство за разплащане и за съхранение на стойност. От друга страна ликвидността на пазара е все още незначителна, съпоставена с размера на пазарите на акции и облигации, например, но това би трябвало бавно да се променя с навлизането на институционални инвеститори, особено в условията на ниски лихвени проценти.

Не на последно място, съхранението на криптовалутите все още отблъсква много хора предвид многократните пробиви на хакери и кражбата на тези електронни активи.

    Полетата с * са задължителни

    Заяви безплатна консултация

      Полетата с * са задължителни