Десетте най-често допускани грешки в личните финанси

Първата стъпка към подобрението на всеки един процес е осъзнаването на допусканите грешки и проблеми. Едва ли има някой, който да управлява личните си финанси по теоретично перфектния начин, изпълнявайки всички професионални препоръки на експертите. В този процес винаги има известна доза субективизъм, но въпреки това трябва да се стремим да не нарушаваме поне основните правила, ако искаме личните ни финанси да са в добра форма.

В тази статия ще ви запознаем с десетте най-често срещани грешки в управлението на личните ни финанси и как да се справим с тях.

1. Живеете от заплата до заплата

Живеенето от заплата до заплата е нещо много типично за младите хора и професионалистите в началото на своята кариера и може би затова е едно от най-трудните навици за отказване. Още от ученическите и студентските си години ние сме свикнали да живеем с определен бюджет от месец за месец. В последствие започваме работа и в началото освен, че заплатата не ни стига, начинът на живот ни предразполага към харчове, присъщи за тази възраст.

В дългосрочен план тази стратегия е пагубна за личните ни финанси, тъй като води до липсата на спестявания и авариен фонд за спешни нужди. Най-лесното решение на проблема е да започнете да спестявате. Още при получаване на заплата заделяйте определена сума пари настрани (поне 10%, но може да започнете и с по-малък процент), като в днешно време това може да стане изключително лесно и автоматизирано през банковата ни сметка. Процесът е кумулативен и може да отнеме време, докато усетите, че наистина сте изградили добър финансов буфер, но ако не започнете да спестявате, сте изложени на огромен риск от финансови проблеми в бъдеще.

2. Разчитате на бързи кредити и кредитни карти

Този проблем е пряко свързан с горния, тъй като се поражда, когато живеем от заплата до заплата и парите не ни стигат. Ако имаме ниска финансова култура, най-лесният начин да запълним тази финансова празнота е чрез краткосрочен заем, който в днешно време е лесно достъпен чрез многобройните фирми за бързи кредити или чрез кредитна карта от нашата банка.

Основният проблем тук, е че ставаме зависими от източници на „лесни пари“, които обаче всъщност са едни от най-скъпите опции за заемен капитал. Решението е в правилно планиране на целите, оптимизиране на разходите и изграждане на авариен фонд, който да ни служи като източник на средства в непредвидени ситуации.

3. Купувате неща, от които нямате нужда

Една от причините да посягаме към бързи кредити, борчове и кредитни карти регулярно, се корени в нашата суета. Консумеризмът отдавна застигна нашите ширини и в днешно време пазарът е заринат от всякакви стоки, които можем да закупим само с няколко клика.

Това се отразява зле на личните ни финанси, тъй като всеки лев, похарчен за стока със спорна полезност за нас, е един лев по-малко спестен в личната ни сметка. Този проблем се разрешава много трудно при някои хора, тъй като често причините са психологически и строго индивидуални. Като отправна точка, може да се опитаме да си купуваме неща отвъд стоките от крайна необходимост само в седмицата преди да получим заплата и само при условие, че имаме остатък на пари от месечните ни доходи.

4. Разчитате единствено на доход от заплата си или от бизнеса си

Независимо дали сте служител във фирма, специалист на свободна практика или собственик на бизнес, винаги е добра идея да разчитате на повече от един източник на доходи. Тук важи принципът на диверсификацията, или както обичат да казват на запад „не слагайте всичките си яйца в една кошница“. Трудно е човек да си осигури източници на доход, които да са взаимнозаменяеми, но дори алтернативният ви доход да представлява малък процент от основния, той, заедно с аварийния ви фонд може да ви помогне да „закрепите положението“, докато си намерите нова работа, например.

Има различни опции за осигуряване на алтернативни доходи в днешно време: можете да изберете да си намерите допълнителна работа или да работите като фрилансър по някакъв проект. Можете и  да изберете да си създадете пасивен доход чрез инвестирате в недвижими имоти, които да отдавате под наем, или пък да инвестирате спестяванията си във финансови инструменти, носещи регулярна доходност.

5. Нямате авариен фонд

Наличието на авариен фонд трябва да бъде част от цялостното ни финансово планиране. Много хора не разполагат нито с такъв, нито със спестявания. Други пък, макар и да спестяват редовно за дългосрочните и средносрочните си цели, не предвиждат в личното си планиране такъв буфер и когато им се наложи да направят някакъв извънреден разход, посягат към своите спестявания и по този начин се отдалечават от постигането на целите, които са си поставили.

Другото важно правило е заделянето на средства за авариен фонд да бъде предвидено преди човек да насочва каквито и да е спестявания към инвестиционни продукти.

6. Не си водите лично бюджетиране

Това е може би един от най-досадните навици, които е важно да изградим при управлението на личните ни финанси. Малцина го правят, но ако чуете тяхното мнение по въпроса едва ли някой би се отказал предвид ползите, които носи.

Личното счетоводство се състои основно от записване и следене на нашите разходи и приходи. Докато последното е лесно, тъй като едва ли имаме повече от няколко източника на доход, то записването на разходите понякога се оказва трудна задача. Ползите от този процес обаче са наистина големи, тъй като това ни позволява да си направим разчет на месечните приходи и разходи, да разберем за какво харчим парите си и по какъв начин можем да оптимизираме финансите си. Най-лесната стъпка да започнем да правим лично бюджетиране е да събираме касовите бележки при покупки, като постепенно трябва да преминем към по-комплексен подход, чрез използването на специализирано приложение, например.

Прочетете повече за най-добрите приложения за лични финанси тук.

7. Не инвестирате спестяванията си

Ако сте изградили навика да спестявате средства регулярно, то вие сте изминали поне половината път. Някои хора биха се задоволили от факта, че спестяват, но ако вашите спестявания не генерират доходност, вие реално губите пари тъй като в дългосрочен план цените на стоките и услугите се покачват и инфлацията „изяжда“ вашите спестявания.

Има различни финансови продукти, които могат да ви помогнат да запазите спестяванията си от инфлацията. Изборът им обаче и придържането към определени принципи при управлението на парите не е лесно, затова е препоръчително като начална стъпка да се консултирате с експерт в областта.

8. Не диверсифицирате своите инвестиции

Инвестирането на спестяванията ни не е напълно достатъчно за доброто управление на лични финанси. Нужно е да инвестираме в различни видове активи, като причините за това са много: различна ликвидност, различен риск и доходност на активите, различни лични нужди и др.

Нормално е в началото на нашия инвестиционен път да стартираме с един актив или инвестиционно решение, но с времето, като се увеличават нашите спестявания, е препоръчително да разпределяме средствата си. Тук отново най-доброто решение на този проблем е консултация със специалист, тъй като изграждането на личен портфейл е сложен процес, в който е важно да бъдете напътствани.

9. Не използвате застрахователни продукти

Известен факт за математиците и статистиците е неспособността на хората да се справят добре с измерването на вероятности, особено, когато говорим за събития с много ниска честота.

Колко често сте чували на някой ваш познат да му се запали апартамента? Да, това е събитие с много ниска вероятност, но за жалост с много високи финансови последици. Особено биха били сериозни последиците от подобно събитие за хора, които разполагат само с едно жилище. В същото време подобен инцидент дори не е най-лошото, което може да ни се случи. Злополука на пътя, работно произшествие, проблеми със здравето – все сценарии, които се случват много по-често от пожар в частен имот, и за разлика от него могат да ни направят нетрудоспособни за дълго време. Това също може да породи сериозни финансови проблеми, а най-добрият начин да се предпазим от подобно развитие на нещата е да използваме застрахователни продукти.

Застраховките са разнообразни и е добре да проучим пазара за това какво се предлага и срещу какви рискове бихме искали да се защитим. Не е нужно, за да се научим да използваме такива продукти, да се налага да преживеем такова събитие.

Прочетете повече за видовете застраховки в специалната ни статия по темата.

10. Избягвате консултацията с професионалист

Не случайно няколко пъти в статията беше спомената препоръчителната консултация с професионалист като решение на много от грешките, които допускаме. Съществуват добри навици при личните финанси, които можем да изградим сами, но в някои области, ако не разполагаме с необходимите знания, избягването на консултация с професионалист може да ни доведе много главоболия.

Заявете своята безплатна консултация със специалист на Infinite Trust чрез онлайн формата долу.

    Полетата с * са задължителни

    Заяви безплатна консултация

      Полетата с * са задължителни