8-те най-добри приложения за лични финанси

Първата стъпка в управлението на личните финанси обикновено е осъзнаването на нуждата за проследяване на приходи и разходи. Това, разбира се, е свързано с планирането на бюджети, спестяването и съответно инвестирането на заделените средства. Когато сме минали през този етап и вече имаме план за управление на парите си, трябва да изберем техническите средства, с които да осъществяваме самия процес.

Само преди двайсетина години това можеше да се случва единствено чрез ръчно записване в тефтер или тетрадка, което освен досадно и времеемко, ни лишаваше от възможността лесно да анализираме финансите си впоследствие. С технологичния прогрес управлението на личните финанси става все по-лесно и в днешно време вече има редица приложения, които улесняват до голяма степен този привидно досаден процес.

В тази статия ще ви запознаем с най-добрите приложения за лични финанси, които всеки може да изтегли, инсталира и използва още сега.

Mint

Апликацията Mint има сериозен гръб в лицето на компанията майка Intuit, която също така стои зад големите брандове QuickBooks и TurboTax. Mint позволява създаването на бюджет, следене на разходите, както и някои по-иновативни функции като свързване на банковите сметки към апликацията и регулярно следене на месечните сметки.

Апликацията позволява на потребителите да създават нотификации за предстоящи плащания, да се изпращат предупреждение, ако стигнем определен лимит на месечните ни бюджет и също така създава напълно безплатно кредитна оценка.

iSaveMoney

iSaveMoney е друг вариант за стандартно приложение за управление на лични финанси. Приложението позволява да изготвяме бюджет и да записваме разходите си по различни предварително дефинирани категории. Приложението позволява и да извличаме данните за последващ анализ чрез Excel, например, както и да правим визуализации на нашите приходи, разходи, спестени пари и др.

Приложението има безплатна версия с ограничение на функционалностите както и платена версия с еднократна сравнително ниска такса.

Spending Tracker

Spending Tracker е приложение, чиято цел е да ни помогне да пестим пари чрез контролиране на разходите ни. Целта на приложението е да записваме всеки приход и разход през месеца. По отношение на разноските категоризацията е важна, защото в края на месеца имаме възможност да видим таблично и графично за какво харчим парите си.

Платената версия на приложението дава достъп до допълнителни функционалности като записването на повтарящи се разходи.

Wally

Wally е напълно безплатно приложение, което специализира в следенето на разходите. Приложението позволява да се записват разходите чрез заснемане на касовите бележки, което записва не само сумата, но и локацията на направения разходи.

Това спестява време, а функционалността „докладване“ позволява да направим един по-обстоен преглед къде отиват парите ни всеки месец, тримесечие или дори година.

Spendee

За разлика от повечето приложения, които са пригодени за индивидуално ползване, Spendee позволява да се създават споделени портфейли за ползване между вас и вашите приятели или семейство. Целта е да могат да се създават споделени бюджети и да се следят споделени разходи.

Приложението позволява да се въведат данните за транзакциите от банковата ви сметка, след което Spendee ги категоризира автоматично. Spendee има безплатна версия, както и 2 плана с годишен абонамент, които са необходими, за да можете да ползвате споделените функции на приложението.

ETFMatic

ETFMatic е едно от малкото приложения, наречени robo advisers (робо помощници), достъпни за клиенти в България. Приложението представлява ново поколение автоматизиран помощник за инвестиции на спестени средства. ETFMatic дава на своите потребители няколко опции за зареждане на сметка, като след това парите автоматично се инвестират в набор от борсово търгувани фондове, съобразени с рисковия профил, който пък се определя чрез онлайн тест.

Плюсовете на инвестирането чрез такъв алгоритъм са свързани с лесния начин, по който се извършва целия процес и ниските такси. Един голям недостатък на инвестирането с роботизиран помощник е липсата на човешки фактор при консултирането относно нашите инвестиции – нещо което може да ни донесе много главоболия впоследствие. Трябва да се отбележи и че робо-помощниците могат да инвестират в сравнително ограничен набор от финансови инструменти.

Revolut

Макар Revolut да не е стандартно приложение за лични финанси, много от неговите функционалности могат да бъдат използвани с цел подобряване използването на нашите пари. След като заредите вашата сметка в Revolut, вие може лесно да следите всеки разход с помощта на удобното приложение, да обменяте пари в друга валута на преференциални курсове, и да прехвърляте средства напълно безплатно с други потребители на приложението.

От спестовна и инвестиционна гледна точка, приложението позволява да спестявате автоматично като закръгля сумата на всяка покупка, а най-новата функционалност позволява напълно безплатно инвестиране в големи публично търгувани компании в САЩ като Apple, Amazon и Google. Приложението има безплатна версия и платена с месечен абонамент, която дава възможност за по-голям обем на валутни транзакции, покупка на акции, теглене от банкомат и други.

iCard

Подобно на Revolut, iCard е по-скоро дигитален портфейл, но тъй като приложението е българско, има много функционалности, които помагат при управлението на личните ни финанси. Например, можем директно през приложението да получаваме известия за налични задължения за месечни сметки като например ток, вода, интернет и други, както и да плащаме нашите местни данъци.

Приложението позволява и да правим регулярни дарения към каузи, които харесваме, както и да се застраховаме, което ще ни спести доста време от посещението на застрахователен брокер. Както и при други дигитални портфейли, можем да свържем приложението с нашите дебитни и кредитни карти и по този начин лесно и бързо да зареждаме средства в сметката си.

    Полетата с * са задължителни

    Заяви безплатна консултация

      Полетата с * са задължителни